ZORGMARKTSCAN: KLANTSEGMENTATIE

18 januari 2017

TOEKOMSTIGE ZORGCONSUMENT

Niet elke (toekomstige) zorgconsument is even kansrijk. Bovendien kiezen verschillende zorgconsumenten om verschillende redenen voor uw zorginstelling of locatie. De een zoekt kwaliteit van zorg, de ander voor extra services en een derde kiest vooral voor u vanwege goede ervaringen uit zijn netwerk. Door uw toekomstige cliënten te segmenteren, kunt u zich richten op uw meest kansrijke klantgroepen met een propositie die bij hen past. Met klantsegmentatie zet u uw cliënt dus écht centraal. Dat kan meer opleveren dan u mogelijk denkt.

SEGMENTATIE

Door cliënten in groepen in te delen, kunt u ze op een meer persoonlijke manier benaderen met een boodschap en zorgaanbod dat beter aansluit op de behoeften die zij hebben. U vergroot hiermee de kans dat zij voor uw organisatie kiezen. Maar segmentatie van zorgconsumenten biedt meer voordelen. U krijgt ook inzicht in het koopgedrag en de lifestyle van cliënten en kunt op basis daarvan ontdekken wie uw beste klanten zijn. Vervolgens krijgt u inzichten hoe u uw dienstverlening voor hen kunt aanpassen, zodat ze zich aangetrokken voelen tot uw organisatie en uiteindelijk ambassadeurs worden.

U kunt de profielen van deze cliënten dus ook gebruiken in uw zoektocht naar nieuwe klanten. Van zeer enthousiaste trouwe cliënten en hun familie maakt u ambassadeurs die nieuwe cliënten kunnen enthousiasmeren en bewegen voor uw organisatie te kiezen.

De Zorgmarktscan maakt de verschillende cliëntengroepen inzichtelijk aan de hand van archetypen, ook wel persona’s genoemd.

Deze archetypen zijn gebaseerd op:

  • Echte data uit het verzorgingsgebied van uw instelling
  • Werksituatie, gezinssamentelling, wensen, ecnomische status, opleiding. Maar ook: hoe is de verhuisbereidheid.
  • Zorgconsumptie binnen de regio.

CONCURRERENDE MARKT

Bijna alle zorginstellingen gaan ervan uit dat iedere cliënt rendeert. Hij consumeert toch zorg? Wij zijn overtuigd dat op lange termijn dit niet meer onderscheidend is voor zorgorganisaties om te overleven. Hoge kwaliteit van zorg zal als minimumnorm worden verwacht bij zorgconsumenten. Maar juist dáár onderscheid een instelling zich niet in. De aanbieders van ouderenzorg die wél zullen overleven in een steeds meer concurrerende markt zullen die zijn, die met succes een lifestyle verkopen, één die wordt geleverd met moderne accommodatie, uitstekende faciliteiten en exclusieve extra’s.